COMUNICAT DE PRESĂ cu privire la acţiunea de marcare şi eliberare a reproducătorilor de sturioni ce au fost folosiţi pentru reproducere artificială.

În data de 16 mai a.c. la Tămădău, jud. Călăraşi este programată o acţiune de marcare şi eliberare a reproducătorilor de sturioni ce au fost folosiţi pentru reproducere artificială. Este vorba de 6 exemplare adulte, cinci moruni şi un nisetru, care vor fi marcate cu emiţătoare satelitare, astfel încât deplasările acestora, din următoarele luni, să poată fi urmărite în timp real prin intermediul semnalelor preluate şi retransmise de o reţea de sateliţi. Această acţiune este o continuare a proiectului comun româno – norvegian derulat anii trecuţi. Prin tehnici de telemetrie se pot urmări deplasările reproducătorilor care se reîntorc în Marea Neagră, evidenţiindu-se traseele lor de migrare şi zonele marine unde se hrănesc şi refac, informaţii esenţiale pentru protejarea lor.

La eveniment vor participa oficiali de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi Garda de Mediu.

Acţiunea de luni va fi inclusă într-un film documentar produs de Compania ScienceVision, având printre parteneri Discovery Channel şi ARTE TV. Filmul are ca subiect morunul, considerat cel mai mare peşte de apă dulce, specie aflată în pragul dispariţiei ca urmare a cererii susţinute de caviar. Paradoxal cererea mare de caviar de pe piaţă este atât cauza reducerii drastice a populaţiilor de sturioni, dar totodată şi şansa lor de supravieţuire prin încurajarea reproducerii artificiale şi creşterii acestor specii în sisteme intensive de acvacultură şi prin măsuri de protejare şi refacere a populaţiilor naturale.