COMUNICAT DE PRESĂ privind participarea la Conferința la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier sustenabil în Marea Mediterană și Marea Neagră din Malta

În Malta a avut loc în perioada 25-26 septembrie 2018, Conferința la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier Sustenabil în Marea Mediterană și Marea Neagră, sub egida Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM). Conferința a avut ca obiectiv consolidarea eforturilor depuse în ultimii ani, focalizându-se atenţia asupra nevoilor și provocărilor cu care se confruntă sectorul pescuitului costier.

Reuniunea din data de 25 septembrie 2018 a fost dedicată discuțiilor între părțile interesate – reprezentanți ai pescarilor, ai institutelor de cercetare și ai altor organizații internaționale. În deschiderea Conferinței au luat cuvântul domnii Jose A. Herrera, Ministrul Dezvoltării Sustenabile, Mediului și Schimbărilor Climatice din Malta, Karmenu Vella, Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit și Abdellah Srour, Secretarul Executiv al GFCM.

În contextul apropierii momentului preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, secretarul de stat MADR, d-ul Alexandru Potor împreună cu Președintele ANPA, d-ul Nicolae Dimulescu au avut o întrevedere cu  d-ul comisar Karmenu Vella pentru a aprofunda aspecte punctuale legate de dosarele pe care România le-ar putea gestiona după data de 1 ianuarie 2019.

Principalele elemente puse în discuție au fost punctele de interes ale României în ceea ce privește avansarea discuțiilor pentru noul cadru financiar pentru afaceri maritime și pescuit, îndeosebi a faptului că domeniul acvaculturii trebuie promovat prin sprijin financiar, sub forma unor granturi, aspect care poate să conducă la o dezvoltare rapidă a acestui sector.

D-ul comisar Karmenu Vella și-a exprimat disponibilitatea de cooperare cu România, prin intermediul serviciilor comisiei, în special D.G. MARE și a propus stabilirea unei întâlniri tehnice, la nivel de experți, în cursul lunii octombrie 2018. La finalul discuțiilor, d-ul comisar Karmenu Vella a afirmat că se urmărește îndeaproape activitatea României și a urat succes ţării noastre, pentru perioada în care va deține Preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

In data de 26 septembrie 2018, în cadrul  Conferinţei la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier Sustenabil în Marea Mediterană şi Marea Neagră, reprezentanţii statelor riverane celor două mări au susţinut intervenţii ocazionate de semnarea Declaraţiei Ministeriale privind Planul de acţiune regional. Declaraţia ministerială a privit cooperarea regională în perspectiva asumării la nivel politic a unor serii de acţiuni pentru sprijinirea pescuitului costier, continuând pe această linie demersurile care s-au finalizat cu Declaraţia de la  Bucureşti din octombrie 2016 şi  Declaraţia de la Sofia din luna iunie 2018.

Declaraţia Ministerială privind Planul de acţiune regional prezintă o importanţă deosebită  în dezvoltarea cooperării regionale şi contribuie la promovarea pescuitului costier la Marea Neagră, având în vedere impactul socio-economic al sectorului pescăresc  din ţara noastră.